1-GERÇEKÇİ OL: Şimdiye dek bir programa bağlı kalmadıysanız,bu programınızın gerçekçi olmaması nedeniyledir.Unutma ki ilk şart uygulanabilirbir program hazırlamaktır.
2-ZAMANI DÜZENLEME: Hangi saatlerde çalışmaktan verim alıyorsun ve hangi saatlerde zorlanıyorsun belirle.Programını,okul,uyku,yemek gibi faaliyetlerin saatine göre düzenle.
3-HAFTALIK PLAN YAP: En kullanışlı plan,haftalık çalışma planıdır.Hangi dersi ne kadar ve ne zaman çalışabileceğini belirle.
4-DERS YÜKÜNÜ BELİRLE: Her ders için yapılması gereken ders yükünü hesaplayarak program yap.
5-ÇALIŞMA ORTAMINI HAZIRLA: Ders çalıştığın yeri başka hiçbir iş için kullanma."Böyle bir şansım yok" diyorsan bazı ufak değişiklikler yapabilirsin.Mesela yemek masasında çalışacaksan farklı örtüler kullanabilirsin.
6-DİKKAT DAĞITAN EŞYALARI KALDIR: Coğrafya çalışırken atlas ne kadar gerekliyse masada spor dergisinin bulunması da o derece dikkati dağıtır.
7-ÇALIŞMAYA ZOR DERSTEN BAŞLA: En fazla süreyi ve önceliği sana zor gelen derse ver.
8-KURALLARI BELİRLE: Kendine '10 yeni test çözmeden masadan kalkmayacağım','Her gün 2 saat matematik çalışacağım' gibi kurallar koy.
9-FARKLI DERSLERE ÇALIŞ: Aynı türden derslere peş peşe çalışma.Günlük çalışma süreni 4-5 saat olarak belirle.Bunu ihtiyaca göre azaltıp artırabilirsin.
10-KENDİNİ ÖDÜLLENDİR: Sıkıldığında çalışmayı bırakabilirsin.Ama önce kendine 'iki test daha çözüp mutfağa gideceğim' gibi şart koy.